Hello Kitty


.

♥ All About my lil princess,my husband & my family ♥

Skodeng
29 June 2011

Santau....

Santau atau juga dikenali sebagai tuju tuju merujuk kepada sejenis ilmu hitam yang digunakan untuk meracun musuh. Secara umum, santau dilakukan dengan 2 cara iaitu cara fizikal dan cara santau angin.Santau secara fizikal biasanya meracun seseorang melalui makanan atau minuman. Makanan seseorang itu ditaruh miang buluh, kaca, serbuk Ipoh, bisa besi, dan lain-lain.Bahan-bahan tersebut akan memasuki perut seseorang dan akan melukakan bahagian dalam perut. Musuh yang termakan racun santau ini akan muntah darah, pitam, pengsan dan meninggal dunia. Terdapat juga jenis santau yang hanya perlu diletakkan pada baju atau kasut mangsa. Bagi santau jenis ini, serbuk kaca atau buluh akan menyebabkan rasa miang yang menyebabkan mangsa menggaru. Perbuatan ini akan melukakan kulit mangsa dan membolehkan bahan racun ramuan santau memasuki saluran darah, dengan itu meracun mangsa.
Santau angin lebih mistik iaitu dengan bacaan jampi tertentu dan dihembuskan ke arah musuh.Menurut kepercayaan juga, pengamal ilmu santau sukar atau tidak dapat zuriat disebabkan bisa santau yang diamalkan oleh mereka mampu membunuh zuriat yang dikandung oleh isteri mereka...

Matlamat Santau
Santau secara umumnya digunakan bagi meracun dan membunuh atau melumpuhkan musuh

Kelebihan Santau
 (a) Santau sukar dikesan siapa yang melakukannya kerana ia tidak dilakukan secara berhadapan, tetapi melalui bersembunyi.

(b)  Penggunaan bahan-bahan organik dan kaca dalam penyedian santau juga menyukarkan ia dikesan secara perubatan kerana buluh dan serbuk kaca sukar dikesan samaada melalui X-ray maupun ultrasound. Ini juga punca mengapa pada persidangan Antarabangsa di The Hague di Netherland pada 1899 dan 1907 mengumumkan prinsip St. Petersburg yang melarang penggunaan bahan yang menyebabkan “unnecessary suffering” atau “superfluous injury.” Antara lain ia melarang penggunaan bahan letupan dengan kaca jernih kerana kesukaran pakar bedah mengesannya.

Kelemahan

(a) Santau angin biasanya dihembus agar dibawa angin kearah mangsa dan dihidu masuk kedalam paru-paru mangsa. Oleh itu, sesiapa yang berada berhampiran dengan mangsa boleh turut terhidu habuk berbisa itu.

(b) Oleh kerana santau disediakan dalam bentuk serbuk, kemungkinan besar pengamal santau akan terdedah secara jangka panjang dan akan turut diracuni oleh santau yang disediakan oleh mereka, atau orang-orang yang rapat dengan mereka.

(c) Santau biasanya mengambil masa yang agak lama untuk bertindak, antara beberapa hari sehingga beberapa tahun.

...............................................................................................................................

Hmm...mesti korang pelik kan kenapa aku buat entry pasal SANTAU nie..Sebenarnya,semalam kawan suamiku beritahu ada orang dikampung meninggal.Aku pun menyampuk la,siapa yang meninggal sakit apa...kot kot aku kenal ke kan...
Suamiku kata "budak farmasi Kinabalu kat Parit Sulong la...kenal tak?..aku terdiam sambil memikir mikir siapa orangnya...lalu aku pun jawab "eh kat farmasi tu kan ramai pekerjanya,yang mana satu?"."Ala...yang pakai cermin mata tu...yang kecik molek je orangnye" aku terus menjawab "Ya Allah! budak tu ke....sakit apa? eksiden ke??"
Tapi suamiku tak jawab soalan aku,dia kata tak pasti lagi sakit apa.(mungkin suamiku dah tahu,tapi malas nak beritahu pada aku)
Menurut kata orang orang kampung,arwah meninggal disebabkan terkena buatan orang (santau),apa yang buat aku mengalirkan airmata,mangsa baru berkahwin pada Mac 2011 (masih baru lagi)

Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang orang beriman.....
1 comment:

  1. ya la melati..akak pun ada dengar cerita gak... dia kena buat org..mybe selepas dia kahwin..sebb selepas dia kahwin je dia terus sakit2... cuma dia tak tahu ada org dengki dia..kesian pada suami arwah..pengsan2 katanya....

    Al - Fatihah.. semoga rohnya ditempatkan dikalangan org2 beriman..amin

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...