Hello Kitty


.

♥ All About my lil princess,my husband & my family ♥

Skodeng
20 November 2011

Senarai/Persiapan Barangan Bayi

Alhamdulilah..syukur kepada ALLAH..usia kandungan aku sekarang dah mencecah 27 minggu...ini bermakna ade lagi 3 bulan untuk aku menanti detik detik manis,iaitu akan melahirkan....(due aku 21/2/2012).Aku berharap anak yang aku kandung kan ini,sihat,sempurna dan menjadi anak yang soleh & solehah..aminnnnn.. ♥ ♥

Entry kali ini,aku nak sharing is caring dengan bakal bakal ibu kat luar sana...tentang persiapan untuk bayi yang bakal lahir....check it out!!!! :)

Kedatangan orang baru membawa seribu erti buat pasangan suami isteri setelah melalui kehidupan alam rumahtangga. Bagi bakal ibu dan bapa yang baru pertama kali akan menyambut kelahiran cahaya mata, pastinya memikirkan persediaan yang diperlukan bagi menyambut kelahiran tersebut.
Segala keperluan bayi adalah mengikut peringkat umur. Entri ini lebih memfokuskan pada peringkat umur sehari hingga enam bulan. Barangan yang dibeli juga haruslah menepati ciri-ciri keselamatan, kesihatan dan keselesaan tetapi tidak terlalu mahal. Ia lebih bergantung pada bajet. Namun, kualiti juga amat penting. Di bawah ini disenaraikan barangan yang diperlukan.

Pakaian Bayi
1. Untuk membeli baju bayi, cukup sekadar 5-6 pasang baju lengan panjang dan lengan pendek. Ini kerana bayi baru lahir akan cepat membesar.
2. Sarung tangan dan sarung kali cukup sekadar 2-3 pasang.
3. Topi bayi. (Tidak diperlukan jika membeli selimut yang mempunyai topi)
4. Selimut.
5. Kain lampin/ lampin pakai buang (new born)
6. Barut- Untuk mengelakkan dari kembung perut.
7. Tuala.
8. Raga/ bakul
9. Tikar getah/ tikar mengkuang. Tikar mengkuang lebih sesuai kerana adanya peredaran udara berbanding tikar getah.
10. Beg bayi.

Penyusuan.
1. Botol susu juga penting terutama pada ibu yang bersalin cara caesean. Pada hari pertama kelahiran, susu ibu belum cukup untuk mengenyangkan bayi dan kadang-kala sel susu ibu belum mengeluarkan susu pada hari pertama kelahiran.
2. Puting (terdapat dalam pelbagai saiz)
3. Berus botol susu.
4. Bekas simpan botol susu (warmer)

Keperluan tidur.
1. Bantal, tilam dan sarung. Seelok-eloknya gunakan bantal dan tilam yang diperbuat dari kabu agar bayi selesa dan tidak bergolek semasa tidur.
2. Katil bayi.

Mandian.
1. Sabun bayi.
2. Syampu bayi.
3. Sikat rambut.
4. Losyen.
5. Putik kapas.
6. Bedak (bukan talcum)
7. Besen.
8. Bakul alatan mandian.

Keperluan untuk jalan-jalan.
1. Baby car seat
2. Stroller.

Lain-lain keperluan.
1. Minyak kembung perut.
2. Tisu lembap.
3. Pemotong kuku.
4. Sedikit mainan yang berwarna untuk merangsaang deria penglihatan bayi.

Kepada bakal ibu dan bapa yang ingin membuat pembelian awal, disarankan agar anda tidak terlalu gelojoh untuk membeli memenuhi keperluan bayi secara keterlaluan. Ianya bergantung kepada keperluan. Contohnya seperti baby car seat, ianya sesuai untuk isteri yang bekerja. Jika sebaliknya, anda boleh menangguhkan dahulu pembeliannya untuk bulan-bulan datang =)


2 comments:

  1. wah..seronok kan nk jd ibu .. hehehe sama2 la kita berdoa agar baby yg akan lahir nie sempurna akal dan sifatnay serta menjadi anak yg soleh dan solehah.. amin..

    barang2 baby2 pun dh beli..yahoo..seronok kan..tak sabar rasanya... hehehe (^_^)

    ReplyDelete
  2. aminnnn....:) suami pun teruja bile beli barang bby ni kak...xsabar nk tunggu si tecik nie kuo...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...